A FENNTARTHATÓ ÍZEK VILÁGÁNAK INSPIRÁLÁSA
Kik vagyunk mi?
Olivier MONIN
A MONIN több mint száz éve vállal kockázatot új piacok felfedezésében, váratlan termékek bevezetésében, és végül világszerte az italszakemberek és -rajongók vezető márkájává vált. Célunk mindig is az volt, hogy segítsük ügyfeleinket a leginnovatívabb és legtrendibb italok elkészítésében, a kis független kávézóktól a magasan jegyzett bárokig, a nemzetközi gyorsétteremláncoktól a helyi éttermekig.
Nemcsak azzal értünk el sikert, hogy következetes és prémium minőséget biztosítunk, hanem azzal is, hogy egyre többet termelünk helyben, hogy közelebb kerüljünk beszállítóinkhoz és piacainkhoz, így jobban megérthetjük ügyfeleink álmait és igényeit. Ennek köszönhetően nemcsak francia, hanem amerikai, malajziai, kínai, hamarosan pedig orosz, indiai és brazíliai is lettünk.
De tudnak-e a vállalatok gyarapodni és növekedni a túlhasznált talajon és közösségeken? Lehetnek-e jók abban, amit csinálnak, ha egyedül csinálják, anélkül, hogy vigyáznának a környezetükre és az érdekeltekre? Tehetnek-e úgy, mintha csak átutazók lennének, akik úgy vesznek, ahogy akarnak, mindenféle elkötelezettség nélkül? Nem, szerintünk nem.
Gyorsan fejlődő, a mai igényes világban versenyző globális vállalatként a mi DNS-ünk alapját az az értékrendünk adja, hogy nem csak a társadalomnak adunk vissza, hanem hozzájárulunk az ökoszisztémánkhoz is, egy nagyobb mozgalomban, amely bolygónk védelmét és gazdagítását szolgálja.
A MONIN-nál tehát még sokat kell tanulnunk és alkalmazkodnunk, hogy jobban vigyázhassunk egyetlen világunkra. És ha Önt is izgatja az új, tisztelettudó és intelligens üzleti modellek feltalálása, akkor szívesen látjuk, ha velünk együtt indul el ezen az úton!
Így együtt fogunk hozzájárulni egy fenntarthatóbb típusú társadalomhoz. MONIN-csapataink világszerte már most is jelentős kezdeményezéseket tesznek ennek megvalósítása érdekében az alábbi területek mindegyikén, és meghívom Önt, hogy fedezze fel őket:
MEGGYŐZŐDÉSÜNK
Hűen az autentikus hagyományainkhoz, elkötelezettek vagyunk amellett, hogy természetes forrásból származó, kiváló minőségű alapanyagokból készült prémium termékeket kínáljunk vásárlóinknak. Ebben az autenticitásra való törekvésünkben a természetes ízekre, természetes színezékekre és tartósítószer nélküli termékekre összpontosítunk.
Emellett elkötelezettek vagyunk a további innováció mellett, hogy kielégítsük az egészségtudatos fogyasztók igényeit, akik azon dolgoznak, hogy csökkentsék a cukrot és a kalóriákat az étrendjükből.
KÖTELEZETTSÉGVÁLLALÁSAINK
Ma már elkötelezettek vagyunk amellett, hogy vásárlóinknak a kizárólag természetes aromákkal készült, kiváló minőségű, nagyszerű ízű termékek legnagyobb választékát kínáljuk.*
Mivel a fogyasztók kevesebb cukrot és kevesebb kalóriát követelnek, továbbra is folytatni fogjuk az innovációt, hogy szélesebb választékot kínáljunk az alacsony cukortartalmú és cukormentes ízesítő megoldásokból.
*kivéve a MONIN görögdinnye szirupot.
FŐ PROJEKTJEINK
Cukorpolitika
Egy olyan időszakban, amikor számos élelmiszeriparban a természetes cukrot olcsóbb alternatívákkal, például magas fruktóztartalmú kukoricasziruppal helyettesítették, büszkék vagyunk arra, hogy kizárólag minőségi cukrokat, például répa- és/vagy nádcukrot használunk a legjobb ízek fokozása és a hosszú eltarthatóság érdekében, ahogy azt ügyfeleink igénylik.
Tisztában vagyunk a közegészségügyi problémákkal is, amelyeket az édes ételek túlzott fogyasztása és a táplálkozásunkban „rejtett” cukor okoz. Meggyőződésünk, hogy az italok jövője kevésbé cukros lesz, és fontos szerepet kívánunk játszani e változás előmozdításában.
Ezért úgy döntöttünk, hogy számos kulcsfontosságú projekten dolgozunk, többek között a termékeink cukortartalmának csökkentésén, valamint a receptúrák testreszabásán, hogy ügyfeleink saját igényeikhez igazíthassák az édességet.
MEGGYŐZŐDÉSÜNK
Mivel a társadalmi felelősségvállalás az egész ökoszisztémánkat érinti, minden partnerünket be akarjuk vonni a CSR-megközelítésünkbe. Meggyőződésünk, hogy a beszállítóinkkal való kapcsolatok minősége az értékeinkről és etikánkról alkotott közös elképzelésen alapul.
Hiszünk abban is, hogy innovatív kísérletek révén szerepet játszhatunk a fenntartható mezőgazdaság fejlesztésében.
Végül pedig a saját szintünkön dolgozunk azon, hogy csökkentsük csomagolásaink környezeti hatását.
KÖTELEZETTSÉGVÁLLALÁSAINK
Elkötelezettek vagyunk egy átfogó fenntartható beszerzési folyamat bevezetése mellett, amely magában foglalja a munkatársak speciális képzését, egy új beszállítói kódexet és CSR-ellenőrzéseket. Ez 2021-re lesz teljes mértékben működőképes.
Yuzu ültetvény
Yuzu ültetvény
” Az agro-ökológiának köszönhetően a MONIN gazdaság helyreállítja a talajt, új vadon élő területeket hoz létre és megőrzi a vizet. Ezért nem csak gyümölcsöt fog termelni, hanem életet és új tudást is. „
FŐ PROJEKTJEINK
Felelős beszerzési politika
A MONIN-nál szorosan együttműködünk beszállító partnereinkkel a biztonságos és felelős beszerzés érdekében:
Stratégiai beszállítóinknál minden évben minőségellenőrzéseket végzünk, hogy biztosítsuk, hogy az élelmiszerbiztonság és az irányítási rendszerek a legmagasabb szintűek legyenek.
2019-ben frissítettük a beszállítói kódexünket, hogy megfeleljen a magasabb CSR-követelményeknek, és együttműködünk partnereinkkel annak végrehajtása érdekében.
Regeneratív mezőgazdaság
2018-ban beruházást hajtottunk végre az első integrált gyümölcsültetvényünkbe, amely biogyümölcsök termesztésére és átalakítására szolgál, amelyeket a receptjeinkben fogunk felhasználni, amint rendelkezésre állnak. Emellett ez a kultúrlabor a természet regenerálását és a biológiai sokféleség növelését célozza fenntartható gazdálkodási gyakorlatok révén: palántatakarás, fás sövények, napenergia stb….
2020-ban a MONIN csatlakozott a Pour une Agriculture du Vivant mozgalomhoz. E kollektív akció révén együttműködünk a mezőgazdaság – különösen a francia cukorrépa ágazat – agroökológiára való átállásában, gazdálkodó partnereinkkel együtt. A mezőgazdasági időszámításnak megfelelően részt veszünk egy olyan mezőgazdaság kiépítésében, amely többszörös előnyökkel jár a talaj regenerálódása, a szén-dioxid tárolása, a vízminőség javítása, a termékek tápanyag-összetétele és az éghajlatváltozás elleni küzdelem szempontjából.
Csomagolás: a műanyag alternatívái
Bár termékeink többségét MONIN ikonikus üvegpalackba töltjük, szirupjaink csomagolásához – a vásárlók kérésére – kisebb arányban műanyagot is használunk, valamint más termékekhez, mint például a Le Fruit, La Sauce vagy Le Frappé de MONIN. Az ilyen műanyag csomagolások környezeti hatásainak csökkentése érdekében jelenleg alternatívákat vizsgálunk, beleértve az újrahasznosított PET.
MEGGYŐZŐDÉSÜNK
A MONIN-nál magas követelményeket támasztunk termékeinkkel és ipari folyamatainkkal szemben egyaránt. Tudva, hogy minden egyes cég hatással van a környezetére, globális stratégiát fogadtunk el ezek csökkentésére és az általunk felhasznált természeti erőforrások védelmére. Minden gyárban törekszünk a vízkörforgás megőrzésére, az energiafogyasztás csökkentésére és a megújuló energiaforrásokra való áttérésre.
KÖTELEZETTSÉGVÁLLALÁSAINK
Folytatjuk a vízfogyasztás csökkentésére irányuló erőfeszítéseinket gyárainkban, és innovatív megoldásokat alkalmazunk a vízkezelésre és újrafelhasználásra.
Hogy 2021-re globális ipari szükségleteink legalább 20%-át megújuló energiákra állítsuk át.
FŐ PROJEKTJEINK
Vízmegőrzés
Minden gyárnak van egy meghatározott vízcsökkentési célja, és betartja a vízkezeléssel kapcsolatos helyi jogszabályokat.
Bourges-ban célunk, hogy 2023-ra elérjük a „Nulla folyadékkibocsátást”, és jelenleg a kezelési és újrafelhasználási lehetőségeket vizsgáljuk, hogy elérjük ezt az ambiciózus célt.
Átállás megújuló energiákra
Minden egyes gyár a helyi körülményektől, erőforrásoktól és igényektől függően megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos megoldásokat (nap- vagy szélerőművi lehetőségek) vizsgál.
” A vízkészletek megőrzése a jelen és a jövő környezetvédelmi és stratégiai kérdése. A MONIN-nál szívünkön viseljük ezt, és felelősségteljesen és innovatív módon cselekszünk. „
Ludovic, CSR projektmenedzser, MONIN Bourges
MEGGYŐZŐDÉSÜNK
A MONIN minden egyes alkalmazottja egy-egy közösség tagja a világ különböző régióiban. Vendéglátóipari szakemberekként szeretnénk, ha kötelezettségvállalásaink a beszállítók vagy ügyfelek közösségeinek is javára válnának azokban az országokban, ahol működünk. Megosztjuk velük szenvedélyünket, tudásunkat és értékeinket. Tekintettel arra, hogy helyi munkatársaink és partnereink vannak a legjobb helyzetben a helyi igények felismerésében, együttműködünk velük a beszállítóinkat vagy ügyfeleinket támogató szolidaritási programok megvalósításában.
KÖTELEZETTSÉGVÁLLALÁSAINK
Partnerséget alakítunk ki vendéglátóipari iskolákkal, hogy támogassuk a hátrányos helyzetű diákokat, akik a mi iparágunkba szeretnének bekapcsolódni, minden kontinensen, ahol működünk.
Támogatjuk azokat a kiválasztott helyi jótékonysági kezdeményezéseket, amelyek iránt munkatársaink és partnereink a legszenvedélyesebben érdeklődnek.
FŐBB PROJEKTEK PARTNEREINKKEL
Képzés és pénzügyi támogatás vendéglátóipari iskoláknak
A hátrányos helyzetű fiataloknak szóló vendéglátóipari iskoláknak nyújtott támogatásunk a PSE (Pour un Sourire d’Enfant) kambodzsai szervezetével kezdődött. Ez a figyelemre méltó civil szervezet 25 év alatt több mint 10 000 gyermeket emelt ki a szegénységből oktatási és szakképzési programjai révén.
A mai napig 3 szervezetet támogatunk a működési országainkban, amelyek 7 iskolával dolgoznak együtt: Apprentis d’Auteuil Franciaországban, PSE Kambodzsában, és IECD Semeurs d’avenir Thaiföldön és Madagaszkáron.
Velük és helyi importőreinkkel közösen fejlesztjük a MONIN savoir-faire-re épülő bárpultos és barista programokat. Célunk a diákok szakképzésének befejezése, így maximalizálva esélyüket arra, hogy tisztességes és megfelelően fizetett munkát találjanak.
A MONIN pénzügyi támogatást is nyújt a diákok ösztöndíjai révén.
A helyi közösségek felkeresése és támogatása
Franciaországban a MONIN számos helyi kezdeményezést támogat, mint például a Sésame Autisme Cher. Bourges város szívében egy kis üzlethelyiséget finanszírozunk ennek a szervezetnek, az „Atout Fruit” boltot. A szakmai és társadalmi integráció elősegítése érdekében az autizmussal élők számára lehetőséget kínál arra, hogy a MONIN aromák felhasználásával italmegoldásokat készítsenek, és elsajátítsák az értékesítés és a pultos készségeket.
A Café Joyeux mentális és kognitív fogyatékkal élőket foglalkoztat és képez ki. Küldetése a befogadás ösztönzése, miközben egy jövedelmező gazdasági modellt épít ki. A MONIN a Café Joyeux-nak nyújtja szakértelmét azáltal, hogy részt vesz az itallap kialakításában, és a csapatokat az ízesített italok készítésében képzi ki.
Vállalatunk 2005 óta büszke támogatója a Grounds for Health-nek. A MONIN partnere ennek a szervezetnek, amely a méhnyakrák megelőzéséért küzd a kávétermelő közösségekben. Adományok és önkéntes hozzájárulás révén a Grounds for Health szűrést és ellátást biztosít a fejlődő országokban élő nők számára.